Αρχική arrow Δημοσκοπήσεις

Κοπή Πίτας 2010 (Ομιλία)

Ομιλία

   Φίλες και φίλοι θα ήθελα κατ αρχήν να σας ευχαριστήσω όλους για την ανταπόκριση στο κάλεσμα μας , μια ανταπόκριση που μας δίνει εδώ και χρόνια την δύναμη και την διάθεση να συνεχίζουμε την λειτουργία και δράση της ΕΠΕΚΠΑ .
   Θέλω εκ μέρους όλου του Δ.Σ να ευχηθώ η καινούργια χρονιά να είναι χρονιά προσωπικής και οικογενειακής ευτυχίας για όλους ,χρονιά προκοπής και ευημερίας για την πατρίδα μας και την πόλη μας ,και χρονιά ειρήνης για όλη την ανθρωπότητα .
   Συνηθίζεται όταν κάνουμε τον απολογισμό μιας χρονιάς που έφυγε να προσπαθούμε να κωδικοποιούμε στο μυαλό μας τι μας άφησε αυτή η χρονιά.
   Κάνοντας μια μικρή αναφορά στο 2009 θα ήθελα σύντομα να πω τα εξής .
   Τα γεγονότα τα οποία εξελίχθησαν στην διάρκεια του ήταν πολλά και περίπλοκα, αλλά εκείνο το οποίο στιγμάτισε με την ένταση και την διάρκειά του την χρονιά που πέρασε ήταν η πρωτοφανής οικονομική κρίση τις συνέπειες της οποίας βίωσαν και βιώνουν εκατομμύρια πολιτών σε όλο τον πλανήτη .
   Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να γίνει η οποιαδήποτε ανάλυση των αιτίων αυτής της κρίσης ,ούτε και αν αυτή αποτελεί «προνόμιο» και συστατικό στοιχείο ενός μόνο κοινωνικοπολιτικού συστήματος .Άλλωστε η ιστορία έχει δείξει ότι κοινωνικές κρίσεις και καταρρεύσεις έχουν γνωρίσει όλα τα πολιτικά συστήματα στην εξελικτική τους πορεία ,άλλα άντεξαν άλλα όχι ,σημασία έχει αν το πολιτικό προσωπικό κάθε χώρας η συνασπισμού χωρών μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την κρίση και να οδηγήσει την παγκόσμια κοινότητα στο δρόμο της ανάκαμψης .
   Αυτή η κρίση η μεγαλύτερη μετά το κραχ της 10ετίας του 30 έστειλε και στέλνει ένα σαφές μήνυμα ,και αυτό είναι ότι δεν έχουν μόνο οι υπανάπτυκτες χώρες τις προϋποθέσεις για οικονομική δυσπραγία στα πλαίσια της εκμετάλλευσής τους από την ανεπτυγμένη κοινότητα  ,αλλά και οι ανεπτυγμένες χώρες του πλανήτη μπορούν κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις ,σαν αυτές που προέκυψαν την τελευταία διετία ,να πληγούν αδυσώπητα .
   Η χώρα μας ,ένας ασθενής κρίκος του διεθνούς οικονομικού συστήματος, υφίσταται τις συνέπειες αυτής της κρίσης, για την έκταση της οποίας δεν είναι άμοιρες και συγκεκριμένες πολιτικές οι οποίες αν και καταδικάστηκαν από τον Ελληνικό Λαό εν τούτοις εξακολουθούν να ταλαιπωρούν την συνολική δυνατότητα λειτουργίας του Ελληνικού Κράτους .
   Στο τέλος του 2009 έλαβε χώρα ένα ιστορικό γεγονός το οποίο δυστυχώς δεν είχε την κατάληξη που όλοι θα θέλαμε ,και αυτό είναι η Διάσκεψη της Κοπεγχάγης για τις κλιματικές αλλαγές .Τα κρίσιμα ερωτήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η ανθρωπότητα δεν έλαβαν απάντηση από τους ισχυρούς της Γης και κυρίως από τους μεγαλύτερους ρυπαντές του πλανήτη.
   Μια ακόμη ευκαιρία σαν αυτή την ιστορική διάσκεψη του ΟΗΕ δεν έδωσε τις κατάλληλες λύσεις για την μείωση εκπομπών άνθρακα και για άλλες ρυπογόνες δραστηριότητες που μετατρέπουν αυτόν τον μακάριο πλανήτη σε χαβούζα.
   Για την χώρα μας το γεγονός που σίγουρα έδωσε το κυρίαρχο στίγμα στην χρονιά που πέρασε ήταν ένα αισιόδοξο γεγονός ,και αυτό δεν είναι άλλο από την λειτουργία του νέου μουσείου της Ακρόπολης .
   Το όνειρο πολλών 10ετιών έγινε πραγματικότητα ,η Ακρόπολη της Αθήνας, το σύμβολο του δυτικού πολιτισμού απέκτησε το Μουσείο που της αξίζει ,και το αίτημα για επανένωση των μαρμάρων έγινε ακόμη πιο επίκαιρο και επιτακτικό, φέρνοντας πλέον σε πολύ δύσκολη θέση του ιερόσυλους που τα κατέχουν .  
   Το 2009 ήταν μια δύσκολη χρονιά  και αυτό φρόντιζε να μας στο δείχνει κάθε στιγμή ,ευχή όλων μας είναι η νέα χρονιά να κλείσει πληγές και προβλήματα που γεννήθηκαν κατά τη χρονιά που πέρασε.
   Φίλες και φίλοι μέσα σε αυτό το γενικότερο κλίμα κρίσης και ανασφάλειας κύλησε το 2009 και για την πόλη μας μια πόλη με πλούσια πολιτιστική και αγωνιστική παράδοση που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει πολλά και δυσεπίλυτα προβλήματα ,μια πόλη που κάποτε είχε και τυπικά και ουσιαστικά τον τίτλο της πρωτεύουσας της Β Πειραιά. Αυτόν τον τίτλο πρέπει όλοι να προσπαθήσουμε ώστε να τον διατηρήσει διαχρονικά .
   Με λύπη όμως διαπιστώνουμε ότι στην πόλη μας βλέπουμε τα τραίνα της ανάπτυξης να περνούν χωρίς να σταματούν ,η ευθύνη όλων μας είναι τεράστια ώστε αυτή η κατάσταση να ανατραπεί και να μπει η Νίκαια στον δρόμο της προόδου και της  ανάπτυξης .
   Δεν είναι η ώρα σε αυτή τη εορταστική στιγμή να κάνουμε ούτε Δημοτικό απολογισμό ούτε καταλογισμό ευθυνών, εκείνο όμως που πρέπει να τονίσουμε είναι ότι όλοι μας από όποιο μετερίζι και αν παλεύει ο καθ ένας πρέπει να συμβάλλουμε με εποικοδομητικές προτάσεις ,πρωτοβουλίες και αγώνα ώστε να καλύψουμε γρήγορα το χαμένο έδαφος στην Νίκαια .
      Φίλες και φίλοι μπορεί σαν πόλη να αντιμετωπίζουμε πολλά προβλήματα αλλά έχουμε την τύχη όλοι μας να ζούμε σε μια πόλη που δεν την αποτελούν μόνο κτήρια δρόμοι και πλατείες ,αλλά τη συνοδεύει μια βαριά πολιτιστική και αγωνιστική κληρονομιά .
   Η πόλη αυτή δεν έχει απλή αναφορά σε ένα πρόσφατο παρελθόν, η πόλη αυτή αναφέρεται στην καρδιά του πολιτιστικού θαύματος του Ελληνισμού ,αναφέρεται στην Ιωνία ,αναφέρεται στην Μικρά Ασία αναφέρεται στην Πόλη ,στον Πόντο ,στην Σμύρνη, εκεί δηλαδή όπου ο Ελληνισμός μεγαλούργησε και άφησε το διακριτό και άφθαρτο στίγμα του στην παγκόσμια ιστορία .
   Η πόλη αυτή επομένως η δεύτερη μετά τη Θεσσαλονίκη προσφυγούπολη της Χώρας πρέπει να αντιμετωπίζεται από όλους τους θεσμικούς παράγοντες και φορείς μέσα από διαφορετικό οπτικό πρίσμα .
   Η Νίκαια δεν θέλει απλά περισσότερο πράσινο ,καλύτερη καθαριότητα, καλύτερους δρόμους ,καλύτερες πλατείες αυτά που θέλει δηλαδή μια σύγχρονη πόλη. Η Νίκαια τα θέλει όλα αυτά αλλά παράλληλα και κυρίως  χρειάζεται και κάτι άλλο ,χρειάζεται την ουσιαστική προβολή της Μικρασιατικής της κληρονομιάς με έργα και όχι με ανέξοδα λόγια και ευχολόγια .
   Νομίζω ότι κινδυνεύουμε όλοι να γίνουμε γραφικοί αναφερόμενοι συνεχώς στην αναγκαιότητα να αποκτήσει η Νίκαια επιτέλους ένα μουσείο Μικρασιατικού πολιτισμού που δικαιούται ,μια Μικρασιατική Βιβλιοθήκη που δικαιούται, ένα Ινστιτούτο Μικρασιατικών Σπουδών που δικαιούται ,και όλα αυτά βέβαια δεν γίνονται με ανέξοδα λόγια και με φολκλορική προσέγγιση σε αυτήν την αναγκαιότητα, αυτά επιτυγχάνονται με σκληρή δουλειά ,με ουσιαστική βούληση και με πίστη σε αυτούς τους δύσκολους αλλά απαραίτητους για την ζωή της πόλης μας στόχους .
   Ο Δήμος και όλοι οι φορείς και θεσμικοί παράγοντες της πόλης με συντονιστή πάντα την Δημοτική Αρχή πρέπει να ξεκινήσουν μια τεράστια προσπάθεια αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητες που υπάρχουν προς αυτήν την κατεύθυνση αφήνοντας πίσω όλους όσους κάνοντας την προσωπική τους προβολή αυτοσκοπό απλώς αναμασάνε αυτήν την αναγκαιότητα χωρίς να κάνουν απολύτως τίποτα .
     Δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε με κάποιες επετειακές εκδηλώσεις η με κάποιες περιστασιακές εκφράσεις υλοποίησης αυτών των στόχων που αποτελούν εν τέλει και άλλοθι ότι κάτι κάνουμε για να έχουμε ήσυχη την συνείδησή μας και ας ξεκινήσουμε με πρόγραμμα ,όραμα ,και πείσμα έστω και τώρα προς αυτήν την κατεύθυνση
   Αν συνειδητοποιήσουμε ότι αυτό πρέπει να αποτελέσει τν Μεγάλη Ιδέα της πόλης μας τότε μπορούμε να το καταφέρουμε .
   Η απέναντι όχθη του Αιγαίου προσβλέπει σε μερικές πόλεις της σύγχρονης Ελλάδας για την προβολή του ιστορικού θαύματος που κάποτε συντελέστηκε σε εκείνα τα χώματα και μια από αυτές τις πόλεις είναι και η Νίκαια ,ας φανούμε λοιπόν έστω κατ ελάχιστον αντάξιοι εκείνων .
   Φίλες και φίλοι οι προκλήσεις της νέας χρονιάς είναι πολλές και στη διάρκειά της πέραν όλων των άλλων θα αντιμετωπίσουμε και την πρόκληση των αυτοδιοικητικών εκλογών ,οι οποίες φέτος θα διεξαχθούν μέσα σε ένα τελείως διαφορετικό πολιτικό τοπίο ,το σχέδιο Καλλικράτης αλλάζει πολλά πράγματα στο χώρο της Τ.Α. ευχή όλων μας είναι να επιλεγούν από την κοινωνία της Νίκαιας οι καλλίτεροι και αποτελεσματικότεροι προς το συμφέρον της προοπτικής και του μέλλοντος της πόλης μας .
   Το 2010 δεν μπήκε με καλό ποδαρικό .ο σεισμός στην Αιτή μετέτρεψε μια χώρα σε ερείπια κάτι που ανάγκασε τον ΟΗΕ να χαρακτηρίσει αυτήν την καταστροφή ιστορική και είναι λίγες οι καταστροφές που έχουν χαρακτηριστεί από τον ΟΗΕ ιστορικές  . Εμείς οι Έλληνες έχουμε ένα πρόσθετο χρέος να βοηθήσουμε αυτήν την χώρα δεδομένου ότι η Αιτή ήταν η πρώτη χώρα στον κόσμο που αναγνώρισε την Ελληνική Επανάσταση .  
   Φίλες και φίλοι φέτος μπαίνουμε σαν ΕΠΕΚΠΑ στον 10ο χρόνο λειτουργίας μας. Με περηφάνια θέλουμε να τονίσουμε ότι όλα αυτά τα χρόνια ,με εργατικότητα, μεράκι, σεμνότητα αλλά και με αγάπη για την πόλη και την ταυτότητά της κάναμε διακριτή την παρουσία μας δημιουργώντας τους όρους για την ανάπτυξη ενός γόνιμου κοινωνικού διαλόγου για μεγάλα ζητήματα που μας αφορούν και σαν τοπική κοινωνία αλλά και γενικότερα.
   Από το βήμα των εκδηλώσεών μας πέρασαν όλα αυτά τα χρόνια πολιτικοί, τεχνοκράτες, καθηγητές πανεπιστημίου, αυτοδιοικητικοί άντρες ,επιστήμονες οι οποίοι  ανέπτυξαν μια σειρά από πολλά ζητήματα .
   Θέματα όπως η κρίση στο Ιράκ ,η τρομοκρατία και η αντιμετώπισή της ,το ασφαλιστικό, η συμβολή των Ολυμπιακών Αγώνων στην ανάπτυξη της περιοχής του Πειραιά ,τα ναρκωτικά ,θέματα τοπικής  Αυτοδιοίκησης ,οι επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών, ιατρικά  ζητήματα, και άλλα αναπτύχθηκαν από ικανότατους ομιλητές και έγινε ένας γόνιμος διάλογος για όλα αυτά ,στα πλαίσια του οποίου κατατέθηκαν οι αγωνίες και οι προβληματισμοί των φορέων της περιοχής μας και απλών πολιτών .
   Η μαζικότητα σε αυτές τις εκδηλώσεις αποτέλεσε πάντα το ερέθισμα να συνεχίζουμε με ακόμα μεγαλύτερη διάθεση.
   Δέσμευσή μας είναι ότι θα συνεχίσουμε με τέτοιες πρωτοβουλίες και θα προσπαθούμε πάντα να γινόμαστε καλύτεροι και αποτελεσματικότεροι.
    Τον Απρίλιο του 2009 πραγματοποιήσαμε μια πολύ πετυχημένη ημερίδα με θέμα τις μεταμοσχεύσεις  όπου ο Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων καθηγητής κ. Κωστάκης ,ο Βουλευτής κ. Διαμαντίδης, ο Πρόεδρος των Μεταμοσχευθέντων εκ νεφρού Ελλάδος και άλλοι ομιλητές ανέπτυξαν αυτό το πολύ σοβαρό κοινωνικό και επιστημονικό θέμα. 
     Επίσης στο τέλος της χρονιάς που πέρασε κάναμε και μια πολύ πετυχημένη συνεστίαση σε μεγάλο κέντρο της Αθήνας όπου πάρα πολλοί φίλοι και μέλη μας ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα μας διασκεδάσαμε μαζί και συσφίξαμε ακόμη περισσότερο τις σχέσεις μας .
    Με την ευκαιρία αυτή θέλουμε να τονίσουμε για άλλη μια φορά ότι δεν αποτελούμε ένα κλειστό club ,οι πόρτες μας είναι ανοικτές για όποιον νομίζει ότι μπορεί να βοηθήσει στο πλαίσιο της λειτουργίας μας με προτάσεις με ιδέες  και με πρωτοβουλίες που θα συμβάλλουν ακόμη περισσότερο στην ανάπτυξη του έργου της ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ .
    Τον Μάρτιο επίσης θα διεξαχθούν και οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου Δ.Σ μετά την συμπλήρωση τριετίας στη θητεία αυτού του Δ.Σ
      Φίλες και φίλοι κάθε χρόνο έχουμε καθιερώσει να τιμούμε σαν Δ.Σ φυσικά πρόσωπα η φορείς της πόλης μας ,αλλά και εκτός Νίκαιας για την γενικότερη λειτουργία ,δράση ,και προσφορά τους σε διάφορους τομείς .Αυτό δεν αποτελεί μια μηχανιστική διαδικασία που απλά γίνεται κάθε χρόνο ,η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί ελάχιστη ένδειξη τιμής σε ανθρώπους η φορείς των οποίων η κοινωνική και πολιτιστική λειτουργία και προσφορά πρέπει με οποιοδήποτε τρόπο να αναδεικνύονται και να τιμώνται.
   Τιμούμε φέτος ένα σύλλογο που έχει ταυτίσει την ιστορία του με την προσπάθεια διατήρησης της ιστορικής μας μνήμης και των Ιωνικών μας παραδόσεων. Τιμούμε την ΕΣΤΙΑ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ όχι μόνο γιατί με την δουλειά που γίνεται στους κόλπους της διατηρεί αναμμένη τη φλόγα της παράδοσης και της μνήμης από τις Ιωνικές μας πατρίδες αλλά γιατί την ζηλεύουμε εμείς οι Νικαιώτες και την ζηλεύουμε γιατί έχουν καταφέρει αυτό που εμείς η δεύτερη σε πληθυσμό προσφυγούπολη της χώρας δεν έχουμε .
   Δεν έχουμε τον Μουσείο ,δεν έχουμε την Βιβλιοθήκη ,δεν έχουμε την πινακοθήκη δεν έχουμε τα μαθήματα της Αριστοτελικής φιλοσοφίας που με πολύ προσπάθεια και μεράκι γίνονται στους χώρους της .
   Για όλα αυτά κάνουμε το ελάχιστο αυτονόητο, τους τιμούμε και υποκλινόμαστε με σεβασμό στην μεγάλη τους προσπάθεια .
   Θα έχουμε άλλωστε την δυνατότητα να ακούσουμε με την ανάγνωση των δραστηριοτήτων τους και τον χαιρετισμό του Προέδρου κατά την απονομή της τιμητικής πλακέτας  πιο αναλυτικά την πολυσχιδή δράση τους .
          Πριν καλέσω τον Γραμματέα μας τον κ Γκιουλιστάνη να διαβάσει το πρακτικό της απόφασης του Δ.Σ για αυτό το θέμα και μια σύντομη έκθεση των δραστηριοτήτων της ΕΣΤΙΑΣ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ , θέλω για μια ακόμη φορά να ευχηθώ σε όλους το 2010 να είναι καλύτερο για όλους και σε όλους τους τομείς από την χρονιά που πέρασε.
   Να είστε καλά και καλή χρονιά .
  
                        

Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 Μάι Μάι Μάι Μάι Μάι
Προσεχείς εκδηλώσεις:

Δεν υπάρχουν προσεχείς εκδηλώσεις.

Σήμερα, 2024/04/18
Αθήνα , Ελλάδα

Ανατ.: 05:54
Δύση: 19:00

Σελήνη
10 ημερών

Πέμπτη του Μεγάλου Κανόνος, Ιωάννου, Κοσμά, Ιωάννου Ιωαννίνων

Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων

Σαν σήμερα...

1453 μ.Χ:  Αποκρούεται νυχτερινή επίθεση τουρκικών δυνάμεων κατά της Κωνσταντινουπόλεως.

1821 μ.Χ:  Νίκες των Ελλήνων στους Μόλους και στην Σέλιμνα Μαντινείας.

Το φρούριο της Μανδενίτσης Φθιώτιδος παραδίδεται στον Διοβουνιώτη.

1829 μ.Χ:  Παραδίδεται από την τουρκική φρουρά στις Ελληνικές δυνάμεις η Ναύπακτος και υψώνεται στο Φρούριό της η Ελληνική Σημαία.

ΣΥΜΠΟΡΕΥΣΗ ΜΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΛΙΝΤΖΕΡΗ

Η ενασχόληση μου με τα κοινά στηριζόταν πάντα στην ειλικρίνεια την αλήθεια και τον σεβασμό σε αυτούς στους οποίους απευθύνομαι όλα αυτά τα χρόνια .

Η αυτοδιοίκηση αποτελούσε και αποτελεί τον χώρο μέσα από τον οποίο έχω προσφέρει στην πόλη μου και στην ευρύτερη περιοχή όσα μπορούσα, πιστεύοντας στην αξία του θεσμού και στην ανάγκη περαιτέρω θωράκισης του προκειμένου να γίνει ακόμη πιο χρήσιμος και λειτουργικός προς όφελος των τοπικών κοινωνιών .

Εκλεγόμενος από το 1986 έως σήμερα Δημοτικός Σύμβουλος και Νομαρχιακός Σύμβουλος και έχοντας όλα αυτά τα χρόνια εκλεγεί με συνδυασμούς που επικεφαλής ήταν άνθρωποι που πρόσφεραν πολλά στην πόλη μας και στην περιοχή μας ,όπως ο Γιώργος Πρωτόπαπας ,η Βέρα Νικολαίδου ,ο Στέλιος Λογοθέτης , ο Χρήστος Φωτίου ,ο Γιώργος Ιωακειμίδης , αισθάνομαι τυχερός και ικανοποιημένος από την μέχρι τώρα πορεία και προσφορά μου διότι αυτό το εισπράττω από τη επικοινωνία μου με τους συμπολίτες μου .

Στις Αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου αποφάσισα να συστρατευτώ με τον φίλο γιατρό και πρώην Βουλευτή Δημήτρη Λιντζέρη ,έναν άνθρωπο που τον γνωρίζω από τα γυμνασιακά χρόνια, που συλλειτουργήσαμε σε πολλούς κοινωνικούς και πολιτικούς χώρους και που η μέχρι τώρα πορεία του δείχνει έναν άνθρωπο που ΜΠΟΡΕΙ και ΘΕΛΕΙ .

Σε αυτές τις εκλογές είναι χρήσιμο η ψήφος μας να έχει αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά ,ανεπηρέαστη όσο είναι δυνατό από κομματικές περιχαρακώσεις .

Με την ψήφο μας στις εκλογές του Οκτωβρίου θα πρέπει να επιβραβεύσουμε τους άξιους ,και τους ικανούς

Πιστεύοντας ότι έχω ανταποκριθεί θετικά υπηρετώντας επί πολλά χρόνια τον θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε πρώτο και δεύτερο βαθμό , θα θεωρούσα τιμητική την στήριξη  αυτής της προσπάθειας από τους πολίτες της Νίκαιας και του Ρέντη.

Ο αγώνας είναι μπροστά μας .


Πρόδρομος Ζαχαρόπουλος

Δημοτικός Σύμβουλος Νίκαιας  Αγ. Ι .Ρέντης

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΜΟΥ ΩΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΝΙΚΑΙΑΣ ΡΕΝΤΗ.

Διαβάστε περισσότερα...
Εκλογές 2023

Δημοσκοπήσεις

ΣΤΙΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΜΕΙΧΘΟΥΝ ΕΝΕΡΓΑ ;

Αποτελέσματα

Online χρήστες

Έχουμε 3 επισκέπτες σε σύνδεση
Powered by Planetsoft
Copyright (C) 2024 Planetsoft. All rights reserved.