Αρχική arrow Δράσεις arrow Παρεμβάσεις 2007-2010 arrow Ημερίδα για τη Δωρεά Οργάνων (Ομιλία)

Ημερίδα για τη Δωρεά Οργάνων (Ομιλία)

Ομιλία

   Θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για την παρουσία σας και την ανταπόκρισή σας στην πρόσκλησή μας ,μια παρουσία που μας δίνει δύναμη διάθεση και κουράγιο να συνεχίζουμε με τέτοιες πρωτοβουλίες οι οποίες πιστεύουμε ότι συμβάλουν στην ευαισθητοποίηση πάνω σε σημαντικά κοινωνικά ,επιστημονικά ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία .
   Όταν αποφασίζαμε σαν Δ.Σ την πραγματοποίηση αυτής της ημερίδας με το συγκεκριμένο περιεχόμενο είχαμε κατά νου τρία πράγματα .
1. Το κατά την γνώμη μας έλλειμμα ενημέρωσης που υπάρχει σε πλατειά στρώματα της κοινωνίας για αυτό το κρίσιμο θέμα.
2. Ο ενδόμυχος φόβος, που πολλές φορές η άγνοια δημιουργεί, και ο οποίος αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα προώθησης αυτής της πολύ σημαντικής πράξης κοινωνικής ευαισθησίας και προσφοράς  ,και 3. Η ανάγκη  περαιτέρω ευαισθητοποίησης προκειμένου η δωρεά οργάνων να μην αποτελεί μια σπάνια πράξη που θα πρέπει λόγω της σπανιότητάς της να την επαινούμε συνεχώς .αλλά να αποτελεί μια αυτονόητη πράξη κοινωνικής αλληλεγγύης και ανθρωπιάς που θα συμβάλει στην άμβλυνση του πόνου και της ταλαιπωρίας συνανθρώπων μας των οποίων η περιπέτεια μπορεί να τελειώσει με μια δωρεά οργάνου.
Δεν θα αναφερθώ εγώ λεπτομερειακά σε αυτό το ευαίσθητο επιστημονικό και κοινωνικό ζήτημα ,έχουμε άλλωστε σήμερα μαζί μας σημαντικούς επιστήμονες ,αλλά και ανθρώπους που η προσωπική τους περιπέτεια πέρασε μέσα από την διαδικασία που αφορά την δωρεά οργάνων, και θα μας ενημερώσουν για τις πτυχές αυτού του ευαίσθητου θέματος .
   Ζητήματα όπως ποιος είναι ο ρόλος και η λειτουργία του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, τι είναι μεταμόσχευση, ποια όργανα η ιστοί του σώματός μας μπορούν να μεταμοσχευτούν ,ποιοι μπορούν να γίνουν δωρητές οργάνων, αν επιτρέπεται να γίνει αφαίρεση οργάνου για ερευνητικούς σκοπούς ,ποια είναι η κατάσταση στη χώρα μας σχετικά με αυτό το μείζον θέμα, τι στατιστικά στοιχεία υπάρχουν για το θέμα των μεταμοσχεύσεων εδώ αλλά και σε άλλες χώρες, αν είναι βάσιμος ο φόβος ότι μπορεί να αφεθεί να πεθάνει ένας ασθενής επειδή έχει δηλώσει δωρητής οργάνων, όλα αυτά θα αναπτυχθούν από τους ομιλητές .
   Εκείνο που εμείς σαν ευαισθητοποιημένοι πολίτες θέλουμε να τονίσουμε είναι ότι πρέπει να φύγει το πέπλο της άγνοιας και του φόβου για αυτό το θέμα και πρέπει όλοι να βοηθήσουν στο μέτρο των δυνατοτήτων τους προς  αυτή την κατεύθυνση. 
   Σημαντικό μερίδιο ευθύνης για την ενημέρωση πρέπει να έχουν όλοι εκείνοι οι φορείς της κοινωνίας μας που απευθύνονται στην ανθρώπινη ευαισθησία και αλληλεγγύη και εκτιμούμε ότι ένα τέτοιο πολύ κρίσιμο ρόλο πρέπει να παίξει και η εκκλησία η οποία με αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου πιστεύουμε ότι έχει σταθεί θετικά σε αυτό το μείζον θέμα και έχει συμβάλλει στο να ξεπεραστούν αναστολές και ηθικά προβλήματα.
   Φίλες και φίλοι πιστεύουμε ότι η εμπορευματοποίηση και η παραβίαση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας στον τομέα της μεταμοσχευτικής πρακτικής πρέπει να αποκλείονται και εκτιμούμε ότι το θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει προστατεύει και τον δότη και τον λήπτη από πρακτικές που προσβάλλουν την μοναδικότητα της ανθρώπινης υπόστασης και τις ηθικές αξίες που διέπουν την λειτουργία μιας ανεπτυγμένης κοινωνίας.
   Η απόφαση να προσφέρει ένας άνθρωπος ένα μέρος του σώματός του για την υγεία και για την επιβίωση ενός άλλου ανθρώπου χωρίς αντάλλαγμα αποτελεί ,και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται ,ύψιστη χειρονομία αλληλεγγύης και ανθρωπιάς .
   Ίσως λίγες πράξεις μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος που έχουν την βαρύτητα και το περιεχόμενο της δωρεάς οργάνων και γι αυτό το λόγο η πράξη αυτή πρέπει να θωρακιστεί ακόμη περισσότερο προκειμένου και να αποενοχοποιηθεί στο βαθμό που ακόμη υπάρχουν κάποιες ηθικές αναστολές αλλά και να προστατευθεί νομοθετικά απέναντι στην οποιαδήποτε προσπάθεια εμπορευματοποίησης της.
   Άλλωστε ο τρόπος που λειτούργησε η οικογένεια του νεαρού Αυστραλού που δολοφονήθηκε πέρσι στην Μύκονο καθώς επίσης και ο τρόπος που λειτουργούν εκατοντάδες οικογένειες η και μεμονωμένα άτομα ανώνυμα και αθόρυβα με αποτέλεσμα να σώζονται συνάνθρωποί μας αποτελεί την πυξίδα για το πώς πρέπει να προσεγγίζεται το τεράστιο αυτό θέμα .
   Σε αντιδιαστολή με αυτές τις πράξεις με λύπη παρακολουθούμε αρκετές φορές ειδήσεις για εμπορευματοποίηση που έχει πάρει διαστάσεις ανησυχητικές σε πολλές χώρες του τρίτου κόσμου και πολύ περισσότερο όταν αυτές συνδέονται ακόμη και με αφαίρεση ζωών η καταστροφή της υγείας άλλων ανθρώπων προκειμένου να βρεθούν τα πολυπόθητα όργανα .
   Όπως επίσης με οργή και αγανάκτηση πληροφορούμαστε τα συμβαίνοντα σε χώρες με σαφώς αντιδημοκρατικά καθεστώτα, όπως η Κίνα όπου η εξοικονόμηση οργάνων συνδέεται με τις εκατοντάδες εκτελέσεις που γίνονται κάθε χρόνο στη χώρα αυτή όπου θανατοποινίτες εκτελούνται ακόμη και μέσα σε ειδικά διαρρυθμισμένα λεωφορεία προκειμένου τα πτώματα να μεταφέρονται γρήγορα σε νοσοκομεία για να τους αφαιρούνται τα όργανα .
   Τέτοιες πράξεις δεν έχουν καμία σχέση με το ηθικό νομικό και επιστημονικό πλαίσιο που πρέπει να υπάρχει γύρω από το τεράστιο αυτό ζήτημα .
   Φίλες και φίλοι εγώ δεν θα ήθελα να αναφερθώ περαιτέρω πάνω σε αυτό το πολύ ειδικό και ευαίσθητο θέμα ,έκανα μια μικρή εισαγωγή πριν οι αξιότιμοι ομιλητές μας πάρουν το λόγο.
   Αισθανόμαστε ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση που έχουμε απόψε μαζί μας τον Πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων καθηγητή κ. Αλκιβιάδη Κωστάκη , την Προϊσταμένη Ιατρό του ΕΟΜ κ. Αθηνά Γόμπου ,τον Βουλευτή της περιοχής μας τον κ. Γιάννη Διαμαντίδη ,και τον Πρόεδρο των Μεταμοσχευθέντων εκ νεφρού Ελλάδος τον κ. Γιώργο Σβαρνά . Η επιστημονική κατάρτιση αλλά και η προσωπική εμπειρία από την διαδικασία της δωρεάς οργάνων των ομιλητών σαφώς θα μας κάνει σοφότερους σε αυτό το θέμα και θα λύσουν πολλές απορίες μας .
   Εγώ δεν έχω παρά να τους ευχαριστήσω εκ μέρους της ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ μας να ευχαριστήσω και όλους εσάς για την ανταπόκρισή σας και να δώσω αμέσως τον λόγο .

Από την ημερίδα για τη Δωρεά Οργάνων

Από την ημερίδα για τη Δωρεά Οργάνων

Από την ημερίδα για τη Δωρεά Οργάνων

Από την ημερίδα για τη Δωρεά Οργάνων

Από την ημερίδα για τη Δωρεά Οργάνων

Από την ημερίδα για τη Δωρεά Οργάνων

Από την ημερίδα για τη Δωρεά Οργάνων

Από την ημερίδα για τη Δωρεά Οργάνων

Από την ημερίδα για τη Δωρεά Οργάνων

Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 Μάι Μάι Μάι Μάι Μάι
Προσεχείς εκδηλώσεις:

Δεν υπάρχουν προσεχείς εκδηλώσεις.

Σήμερα, 2024/04/19
Αθήνα , Ελλάδα

Ανατ.: 05:53
Δύση: 19:01

Σελήνη
10 ημερών

Ακάθιστος Ύμνος, Πανφουτίου ιερομάρτυρος

Σαν σήμερα...

1453 μ.Χ:  Τουρκικές θηριωδίες κατά των Ελλήνων στην Πριγκηπόνησσο.

1819 μ.Χ:  Οι κάτοικοι της Πάργας αναγκάζονται από τον Αλή Πασά να εκπατριστούν στην Κέρκυρα και στα άλλα νησιά του Ιονίου.

1825 μ.Χ:  Ο τουρκικός στόλος του Χαλήλ Μπέη αποβιβάζει στρατό στην Μεθώνη.

ΣΥΜΠΟΡΕΥΣΗ ΜΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΛΙΝΤΖΕΡΗ

Η ενασχόληση μου με τα κοινά στηριζόταν πάντα στην ειλικρίνεια την αλήθεια και τον σεβασμό σε αυτούς στους οποίους απευθύνομαι όλα αυτά τα χρόνια .

Η αυτοδιοίκηση αποτελούσε και αποτελεί τον χώρο μέσα από τον οποίο έχω προσφέρει στην πόλη μου και στην ευρύτερη περιοχή όσα μπορούσα, πιστεύοντας στην αξία του θεσμού και στην ανάγκη περαιτέρω θωράκισης του προκειμένου να γίνει ακόμη πιο χρήσιμος και λειτουργικός προς όφελος των τοπικών κοινωνιών .

Εκλεγόμενος από το 1986 έως σήμερα Δημοτικός Σύμβουλος και Νομαρχιακός Σύμβουλος και έχοντας όλα αυτά τα χρόνια εκλεγεί με συνδυασμούς που επικεφαλής ήταν άνθρωποι που πρόσφεραν πολλά στην πόλη μας και στην περιοχή μας ,όπως ο Γιώργος Πρωτόπαπας ,η Βέρα Νικολαίδου ,ο Στέλιος Λογοθέτης , ο Χρήστος Φωτίου ,ο Γιώργος Ιωακειμίδης , αισθάνομαι τυχερός και ικανοποιημένος από την μέχρι τώρα πορεία και προσφορά μου διότι αυτό το εισπράττω από τη επικοινωνία μου με τους συμπολίτες μου .

Στις Αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου αποφάσισα να συστρατευτώ με τον φίλο γιατρό και πρώην Βουλευτή Δημήτρη Λιντζέρη ,έναν άνθρωπο που τον γνωρίζω από τα γυμνασιακά χρόνια, που συλλειτουργήσαμε σε πολλούς κοινωνικούς και πολιτικούς χώρους και που η μέχρι τώρα πορεία του δείχνει έναν άνθρωπο που ΜΠΟΡΕΙ και ΘΕΛΕΙ .

Σε αυτές τις εκλογές είναι χρήσιμο η ψήφος μας να έχει αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά ,ανεπηρέαστη όσο είναι δυνατό από κομματικές περιχαρακώσεις .

Με την ψήφο μας στις εκλογές του Οκτωβρίου θα πρέπει να επιβραβεύσουμε τους άξιους ,και τους ικανούς

Πιστεύοντας ότι έχω ανταποκριθεί θετικά υπηρετώντας επί πολλά χρόνια τον θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε πρώτο και δεύτερο βαθμό , θα θεωρούσα τιμητική την στήριξη  αυτής της προσπάθειας από τους πολίτες της Νίκαιας και του Ρέντη.

Ο αγώνας είναι μπροστά μας .


Πρόδρομος Ζαχαρόπουλος

Δημοτικός Σύμβουλος Νίκαιας  Αγ. Ι .Ρέντης

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΜΟΥ ΩΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΝΙΚΑΙΑΣ ΡΕΝΤΗ.

Διαβάστε περισσότερα...
Εκλογές 2023

Δημοσκοπήσεις

ΣΤΙΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΜΕΙΧΘΟΥΝ ΕΝΕΡΓΑ ;

Αποτελέσματα

Online χρήστες

Έχουμε 17 επισκέπτες σε σύνδεση
Powered by Planetsoft
Copyright (C) 2024 Planetsoft. All rights reserved.