Αρχική arrow Ημερίδα για το Περιβάλλον (Ομιλία)

Ημερίδα για το Περιβάλλον (Ομιλία)

Ομιλία

   Θα ήθελα κατ αρχήν να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας στην ημερίδα ,μια παρουσία που μας δίνει πάντα διάθεση και κουράγιο να συνεχίζουμε με τέτοιες πρωτοβουλίες οι οποίες πιστεύουμε ότι στο μέτρο του δυνατού συμβάλλουν στην ανάπτυξη μιας μορφής διαλόγου και προβληματισμού για μείζονα θέματα .
   Όταν αποφασίζαμε σαν Δ.Σ τον προγραμματισμό αυτής της ημερίδας με το συγκεκριμένο περιεχόμενο δεν περιμέναμε ότι θα ήταν σε τόσο επίκαιρη ,από κάθε άποψη, θέση το θέμα του περιβάλλοντος γενικότερα, και οι συνέπειες των κλιματικών αλλαγών όχι μόνο σε ένα πολύ μεγάλο βάθος χρόνου αλλά και σε ότι αφορά ακόμα και ζητήματα της άμεσης καθημερινότητάς μας .
   Ο σεβασμός στο περιβάλλον πλέον δεν πρέπει να θεωρείται ότι αποτελεί αντικείμενο της ευαισθησίας κάποιων ειδικών επιστημόνων ,κάποιων περιβαλλοντικών οργανώσεων η κάποιων ακτιβιστών που μερικές φορές ειδικά στο παρελθόν τους αντιμετωπίζαμε και με μια απαξιωτική διάθεση . Ο σεβασμός στο περιβάλλον πλέον έχει γίνει συνείδηση ότι είναι ταυτόσημος με την ίδια την διατήρηση της ζωής στον πλανήτη , με την ποιότητα της καθημερινής μας ζωής , με την βιώσιμη ανάπτυξη ,με την προοπτική της επιβίωσης μας μέσα στο ασφυκτικό αστικό περιβάλλον που δημιουργήσαμε με τις άναρχες δομήσεις και με πυξίδα πρώτα το εύκολο κέρδος και μετά τις ανθρώπινες συνθήκες ζωής .
   Οι εξελίξεις σε ότι αφορά περιβαλλοντικά ζητήματα πλέον δεν περνάνε απαρατήρητες ,δεν θάβονται σε κάποια μονόστηλα που δεν τα διαβάζει κανείς και δεν συμπληρώνουν απλά τον χρόνο στο τέλος των δελτίων ειδήσεων . Σήμερα τα ζητήματα αυτά αποτελούν μείζονα κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα που απασχολούν διεθνείς οργανισμούς ,κυβερνήσεις ισχυρών κρατών ,και διεθνούς κύρους προσωπικότητες .
   Οι πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με την αποβολή της χώρας μας από το πρωτόκολλο του Κιότο και οι συνέπειες για την Ελλάδα μιας τέτοιας εξέλιξης δείχνουν πόσο σοβαρό και ευαίσθητο θέμα είναι η προσαρμογή σε κάποιες διεθνείς συμφωνίες και αποφάσεις και πόσο πλέον η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί θέματα που μόλις πριν 15-20 χρόνια φάνταζαν αδιανόητα .
   Θα έχουμε την ευκαιρία στην εξέλιξη της διαδικασίας να ενημερωθούμε για αυτήν την αρνητική για την χώρα μας απόφαση και πως επιμερίζονται οι ευθύνες για αυτό το πολύ σημαντικό θέμα .
   Ακόμη το πρόσφατο διεθνές συνέδριο για το περιβάλλον που έγινε στην Αθήνα στις αρχές Μαΐου στο οποίο υπογράφηκε η λεγόμενη χάρτα της Αθήνας για περιβαλλοντικά ζητήματα δείχνει την αποφασιστικότητα της διεθνούς  κοινότητας να δημιουργήσει ένα σαφές ,αυστηρό και λειτουργικό πλαίσιο μέσα στο οποίο πρέπει όλοι να λειτουργήσουμε προκειμένου η ζωή στον πλανήτη να συνεχίσει να εξελίσσεται με ασφάλεια και προοπτική .
   Όποιο κόστος πολιτικό η οικονομικό και να υπάρχει η δρομολόγηση διαδικασιών για την προστασία του περιβάλλοντος πρέπει να αποτελεί άμεση προτεραιότητα ,και σε αυτήν την προσπάθεια πρέπει να συμμετέχουν κατά κύριο λόγο οι ισχυροί της Γης .
   Η άρνηση των ΗΠΑ να υπογράψουν το πρωτόκολλο του Κιότο δείχνει ότι κάποιοι βάζουν τα πολιτικά και οικονομικά τους συμφέροντα πάνω από την επιβίωση του πλανήτη στον οποίο χρωστάμε την ίδια μας τη ζωή.
   Ζούμε σε ένα πλανήτη όπου οι πηγές ενέργειας δεν είναι ανεξάντλητες ,όπου οι κλιματικές αλλαγές έχει αποδειχτεί πλέον ότι επηρεάζονται από την χρήση της ενέργειας ,τους ρύπους και την ανεξέλεγκτη βιομηχανική ανάπτυξη ,ένα πλανήτη που αποτελεί θείο δώρο αν συνειδητοποιήσουμε ότι κανένας άλλος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος σε απόσταση που κάποτε η τεχνολογία μπορεί να μας δώσει την δυνατότητα να τον πλησιάζουμε εύκολα δεν διαθέτει συνθήκες επιβίωσης. Αυτόν τον πλανήτη οφείλουμε να τον σεβαστούμε και να συνειδητοποιήσουμε ότι το γκρέμισμα της ισορροπίας που υπάρχει σε αυτόν θα σηματοδοτήσει και το τέλος μας .
   Παράλληλα δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ζούμε σε μια χώρα που οι κλιματικές αλλαγές νομοτελειακές η όχι θα την επηρεάσουν άμεσα ,ο κίνδυνος ερημοποίησης ,οι αλλαγές στις γεωργικές συνήθειες ,οι επιπτώσεις στον τουρισμό ,η μεταβολή της γεωγραφίας σε πολλές περιοχές μας θα έχουν τεράστιες επιπτώσεις στις κοινωνικές και οικονομικές μας δομές . Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι ζούμε σε μια χώρα που εναλλακτικές πηγές ενέργειας όπως η αιολική μπορεί να δώσουν λύση σε πολλά ενεργειακά προβλήματα ιδίως των νησιωτικών περιοχών. 
   Δεν θα πρέπει βέβαια να ξεχνάμε ότι η έννοια περιβάλλον περιλαμβάνει ότι έχει σχέση με τη σωστή διαχείριση των φυσικών πηγών ενέργειας ,με τη σωστή διαχείριση των απορριμμάτων, με σωστή διαχείριση του φυτικού και ζωικού πλούτου του πλανήτη μας ,με τον σεβασμό του υπεδάφους ,της θάλασσας ,της ατμόσφαιρας .
   Ο σεβασμός στο περιβάλλον είναι η κατ εξοχήν ανθρωποκεντρική διεργασία διότι από εκεί ξεκινάει και τελειώνει η οποιαδήποτε προοπτική ζωής στον πλανήτη .
   Φίλες και φίλοι ζούμε σε μια περιοχή που πέραν των γενικότερων περιβαλλοντικών προβλημάτων αντιμετωπίζουμε πρόσθετα προβλήματα που σχετίζονται με τον τρόπο ανάπτυξης της περιοχής μας σε όλα τα επίπεδα ,ο Σαρωνικός πηγή ζωής για όλη την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά ,και όχι μόνο, αργοπεθαίνει, το πρόβλημα της Ψυτάλλεια χρήζει άμεσης αντιμετώπισης ,οι ρυπογόνες βιομηχανίες εξακολουθούν να διαμορφώνουν ένα ασφυκτικό περιβάλλον στις πυκνοδομημένες περιοχές μας ,για όλα αυτά πρώτα από όλα χρειάζεται γενναία πολιτική βούληση για να αντιμετωπισθούν και φυσικά ευαισθητοποίηση όλων μας για προστασία αυτού που πλέον δεν πρέπει να αποκαλούμε απλά περιβάλλον αλλά ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ,ΕΠΙΒΙΩΣΗ .
   Φίλες και φίλοι για όλα αυτά για τα οποία εγώ έκανα μια μικρή ολιγόλεπτη αναφορά ξεκινώντας αυτήν την διαδικασία θα μας μιλήσουν τρεις άξιοι επιστήμονες γνώστες αυτού του πολύ σημαντικού και κρίσιμου θέματος .
   Είναι ιδιαίτερη τιμή να έχουμε κοντά μας απόψε τον Βουλευτή Επικρατείας και υπεύθυνο για θέματα περιβάλλοντος του ΠΑΣΟΚ κ. Σπύρο Κουβέλη ,τον καθηγητή και πρώην διευθυντή του Αστεροσκοπείου Αθηνών κ. Δημήτρη Λάλλα ,και τον κ Αναστάσιο Βελισαρίου χημικό μηχανικό προϊστάμενο του τομέα προστασίας περιβάλλοντος της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας .
    Τους ευχαριστούμε για την ανταπόκριση στην πρόσκλησή μας και είμαι σίγουρος ότι θα φύγουμε πλουσιότεροι σε γνώσεις για περιβαλλοντικά ζητήματα στο τέλος αυτής της ημερίδας
   Ευχαριστούμε και όλους εσάς για μια ακόμη φορά και καλούμε στο βήμα τον πρώτο ομιλητή στο βήμα .

Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
Μάι Μάι Μάι Μάι Μάι 01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Προσεχείς εκδηλώσεις:

Δεν υπάρχουν προσεχείς εκδηλώσεις.

Σήμερα, 2019/06/26
Αθήνα , Ελλάδα

Ανατ.: 05:14
Δύση: 19:46

Σελήνη:
Τελευταίο Τέταρτο

Δαυΐδ Θεσσαλονίκης, Ανθίωνος οσίων, Ιωάννου επισκόπου Γοτθίας

Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών

Σαν σήμερα...

1813 μ.Χ:  Οι Τούρκοι απαγχονίζουν τον νεομάρτυρα Δαβίδ από τις Κυδωνιές της Μικράς Ασίας.

1821 μ.Χ:  Απαγχονίζεται από τους Τούρκους ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Κυπριανός.

1913 μ.Χ:  Ο Ελληνικός Στρατός εκδιώκει τους Βουλγάρους από την οροσειρά της Κερκίνης (Μπέλες) και κατέρχεται στην κοιλάδα της Στρώμνιτσας.

Άγημα του αντιτορπιλικού "Δόξα" απελευθερώνει την Καβάλα.

Η Ώρα είναι ...

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ

Διαβάστε περισσότερα...

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα...
Εκλογές 2014

Δημοσκοπήσεις

Πιστεύετε ότι η έξοδος από την κρίση θα αποδυναμώσει το φαινόμενο της Χρυσής Αυγής ;

Αποτελέσματα

Online χρήστες

Έχουμε 14 επισκέπτες σε σύνδεση
Powered by Planetsoft
Copyright (C) 2019 Planetsoft. All rights reserved.